Pegas: maximale gaswinning ook na zware aardbeving in Huizinge het doel

Monday, September 5 2022, 13:30

DEN HAAG (PDC i) - Ook na de zware aardbeving in Huizinge in 2012 bleef maximale gasproductie het doel. Het ministerie van Economische Zaken was bovendien op de hoogte van de hoge gaswinning in 2013, die juist volgde op de waarschuwing om vanwege veiligheidsoverwegingen minder gas te winnen. Dit bleek uit het verhoor van de parlementaire enquête aardgaswinning in Groningen (Pegas) van vrijdag 2 september.

De beving in Huizinge had een kracht van 3,6 op de schaal van Richter, de zwaarste schok in Groningen tot nu toe. Hoewel 'Huizinge' nu als kantelpunt wordt getypeerd, zei oud-topman van gashandelsbedrijf GasTerra Gertjan Lankhorst tijdens het verhoor dat hij dit destijds niet zo zag. Lankhorst stelt niet op de hoogte te zijn geweest van de commotie in Groningen. Daarnaast zegt hij niets te weten over een rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), waarin wordt gepleit om de gasproductie te verminderen vanwege de veiligheid en kans op schade in Groningen.

Henk Kamp i, die Maxime Verhagen i opvolgde als minister van Economische Zaken, kreeg het rapport van het SodM wel onder ogen. Kamp legde het rapport echter naast zich neer, het kabinet en de Nederlandse Aardolie Maatschappij i (NAM) wilden extra onderzoek afwachten. Lankhorst vond dit op dat moment een goed besluit. Kamp wees daarnaast op de leveringszekerheid: er moest voldoende gas worden gewonnen voor Nederland en buitenlandse klanten. In 2013 ging de productie van aardgas flink omhoog.

Opvallend is dat toenmalig operationeel directeur van GasTerra, Anton Broenink, die vrijdag ook werd verhoord, aangeeft dat hij het ministerie berekingen had gestuurd van een minimumwinning. "Nooit eerder maakte GasTerra een berekening van het minimum", volgens hem was de Huizinge-beving hiervoor de aanleiding. Technisch gezien zou 27 tot 30 miljard kuub gas voldoende moeten zijn geweest om aan de door Kamp benoemde leveringszekerheid te voldoen. De jaarproductie zou uiteindelijk uitkomen op 53 miljard kuub. "Het Groningse gas maximaliseren was de basis van het businessplan, en de basis van de GasTerra-strategie", volgens Broenink.

Bron: AD, NOS, Trouw