BBB: Alle hens aan dek bij MKZ-uitbraak Duitsland - Main contents
Gepubliceerd op: 11-01-2025
In de Duitse deelstaat Brandenburg zijn drie waterbuffels overleden aan mond- en klauwzeer (MKZ). Hoewel er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat het virus Nederland heeft bereikt, nemen de sector en veehouders uit voorzorg maatregelen om een mogelijke uitbraak in Nederland te voorkomen. BBB heeft veel waardering voor de inzet en het snelle handelen vanuit de sector.
Met de gevallen van MKZ in Duitsland, wordt in Nederland een grote wond opengereten bij duizenden veehouders. Nederland kampte in de beginjaren van het millennium (2001) met een grote MKZ-uitbraak. Tienduizenden dieren op zo’n 2500 bedrijven werden geruimd. “Wat nu in Duitsland gebeurt, is een nachtmerriescenario voor veel veehouders in Nederland. Zij kampen nog steeds met een enorm trauma en in deze tijd van onzekerheid, komt die klap nog harder aan. Ik leef heel erg mee met onze boeren en deel de grote zorgen”, zegt fractievoorzitter Caroline van der Plas van BBB. “Wij hebben ook nauw contact met de minister over de stand van zaken en de maatregelen die nodig zijn. We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat MKZ ook Nederland bereikt.”
Maatregelen
BBB roept veehouders dan ook op om maatregelen te nemen alsóf het virus al in Nederland is. Hoewel de NVWA heeft vastgesteld dat er geen rechtstreekse transporten uit het besmette gebied (Brandenburg) zijn geweest, kan dit ook nog niet helemaal worden uitgesloten. “Soms worden dieren aangevoerd via tussenstops op andere bedrijven of verzamelcentra”, aldus Van der Plas. “Opperste waakzaamheid en strikte naleving van de hygiëne zijn dan ook zeer belangrijk.” Ook roept BBB veehouders op om zich te melden bij de NVWA als zij recent een transport of dieren uit Brandenburg hebben ontvangen.
Sector neemt voortouw
De agrarische sector heeft proactief contact gezocht met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en de NVWA. Samen werken zij eraan om snel te achterhalen of er mogelijk besmette dieren in Nederland aanwezig zijn. Ook heeft de sector zelf al veehouders opgeroepen maatregelen te nemen alsof het virus al in Nederland is aangetroffen.
“Het is indrukwekkend om te zien hoe snel de sector in actie komt. Ze gaan voortvarend aan de slag en tonen veel verantwoordelijkheid. Het contact tussen overheid en sector is nu cruciaal, want de sector heeft de kennis én ervaring hoe met zo’n risico om te gaan,” zegt Van der Plas.
Situatie in Duitsland
In Brandenburg zijn inmiddels strikte maatregelen genomen: er mogen geen dieren of dierlijke producten die gevoelig zijn voor MKZ uit het gebied worden vervoerd. Omdat er geen aanwijzingen zijn dat het virus zich verder in Duitsland heeft verspreid, zijn de Nederlandse grenzen vooralsnog open. Het ministerie van LVVN onderhoudt nauw contact met de Duitse autoriteiten en een deskundigenteam bekijkt voortdurend of aanvullende maatregelen, zoals het sluiten van de grenzen, nodig zijn.
Herinnering aan 2001
“Ik hoop echt dat we in de loop van de week steeds meer geruststellende berichten krijgen. Maar zelfs als dit met een sisser afloopt, is het trauma uit 2001 voor veel boeren weer helemaal naar boven gekomen. Ik wens hen dan ook alle sterkte toe en leef met ze mee.”
Deel dit artikel